Wanneer kun je het beste kunstgras plaatsen?

wanneer-kunstgras-plaatsen

Wanneer kun je het beste kunstgras plaatsen?

Tijdens de herfst en de wintermaanden zijn weinig mensen bezig met de inrichting en het onderhoud van hun tuin. De eerste kriebels komen vaak pas weer op in het begin van het voorjaar. Maar wanneer kun je nu het beste kunstgras plaatsen? We benoemen de voor- en nadelen van het plaatsen van kunstgras voor de lente, zomer, herfst en winter.

De meeste mensen verwachten het niet, maar kunstgras kan in elk seizoen geplaatst worden. Dit is met name afhankelijk van de ondergrond, de locatie (zoals een tuin of balkon), de temperatuur en de weersomstandigheden (lees hier waar je op moet letten bij de aanschaf van kunstgras).

Aan elk seizoen kleven voor- en nadelen om kunstgras te plaatsen, maar het begin van het voorjaar is zonder twijfel de meest populaire tijd om je tuin op te knappen. Dan beginnen de lentekriebels, worden de dagen weer langer en raken onze Pinterest borden langzaamaan gevuld met inspirerende tuintrends

Lenteperiode

De lenteperiode is in Nederland de meest populaire periode als het gaat om het opknappen van onze tuinen. Dit is ook de tijd dat wij de meeste kunstgras aanvragen krijgen, zowel voor bestellingen als voor installaties. We ontwaken uit een winterslaap en hebben weer genoeg energie om een nieuw tuinavontuur aan te gaan.

In de maanden maart t/m juni is het weer over het algemeen al goed genoeg om kunstgras te leggen. Afhankelijk van hoe streng de afgelopen herfst en winter zijn geweest, is de grond tegen deze tijd zacht en zeer geschikt om mee te werken en om te graven. Echter, als er sprake is geweest van hevige regenval, dan kan de grond misschien nog te nat en drassig zijn. In dit geval raden we aan om eerst de ondergrond zoveel mogelijk te laten drogen, omdat er anders hobbels en waterplassen kunnen ontstaan. Het maakt het niet uit als de grond licht vochtig is. In dit geval is het geen probleem om kunstgras te plaatsen. Vergeet niet om een drainagemat onder je kunstgras te plaatsen als dit nodig is.

Zomerperiode

In de zomer is het weer (meestal) op haar best. De grond heeft veel tijd gehad om goed te drogen en de dagen duren langer. Zo zou je de installatie over meerdere dagen kunnen plannen en ’s avonds door kunnen gaan. Soms kan de ondergrond echter zo goed opgedroogd zijn, dat het wat meer moeite kost om het uit te graven.

Een groot voordeel van het plaatsen van kunstgras in de zomer is de temperatuur. Fijn voor jou én voor het kunstgras zelf. Door de warmte wordt de kunstgrasmat namelijk wat zachter en flexibeler en kan het daardoor optimaal acclimatiseren. Doordat de mat lang opgerold is geweest, heeft kunstgras in het begin de neiging om op te krullen. Dit kan resulteren in bobbels, die even later zullen verdwijnen. Daarom raden we aan om je nieuwe kunstgrasmat eerst 24 uur te laten ‘rusten’ voordat het geïnstalleerd wordt. In de zomer kan dit proces versneld worden door de warmte van de zon.

Let er tijdens het plaatsen van kunstgras in de zomer op dat er geen planten, bloemen, bomen en struiken beschadigd raken. In de zomer staat je tuin vaak in volle bloei. Snoei eventueel overhangende takken en maak het terrein veilig voor je lieftallige groene en kleurrijke begroeiing.

voordelen kunstgras

LEES OOK:
Deze 3 kunstgras soorten lijken net op echt gras!

Herfstperiode

De maanden oktober t/m december kunnen ontzettend geschikt zijn om kunstgras te plaatsen. De grond is zacht en de temperatuur is vergelijkbaar met die van de lente. Als er sprake is van weinig regenval en het weer over het algemeen mild is, kan het najaar misschien zelfs wel de beste tijd zijn voor je tuinrenovatie.

Een groot voordeel is dat je minder lang hoeft te wachten op een professionele installateur. Daarnaast is het zo dat je in de lente en zomer al kunt genieten van je nieuwe tuin en geen overlast hoeft te ervaren van de installatie. Is het erg regenachtig? Dan kun je toch beter wachten tot de lente of zomer. Anders heb je namelijk een grote kans dat het kunstgras zich niet goed kan hechten aan de lijm. Daarnaast kan instrooizand zich gaan opklompen als het vochtig wordt. Dan maar alvast aan de slag met Pinterest!

Winterperiode

Brrr… horen we je al denken. Maar bij milde weersomstandigheden zonder regen is kunstgras leggen in de winter echt niet zo verschillend als een installatie in de zomer (lees hier de voordelen van kunstgras).

Tijdens de winter kijk je misschien wel helemaal niet om naar je tuin. Je hebt er dan ook minder last van als je tuin een paar dagen lang minder goed betreedbaar is. In de winter (mits bij een droge grond) heb je ook minder last van een regelmatige betreding van mensen die van de tuin naar binnen lopen. De winter is echt zo gek nog niet!

Bij koude temperaturen heeft kunstgras langer de tijd nodig om te acclimatiseren. De vuistregel is 48 uur rusttijd bij temperaturen onder de 10 graden. Dat komt omdat het kunstgras wat stijver blijft door de kou en minder snel went aan zijn nieuwe positie. Je kunt het proces versnellen met behulp van een elektrische kachel of een heteluchtpistool. Let op dat je hierbij het gras niet te snel opwarmt en dat de kunstgrasvezels niet door de hitte beschadigd raken.

Kunstgras professioneel laten plaatsen

Wil je kunstgras aanschaffen het de installatie uitbesteden? Onze maatwerk experts staan het hele jaar voor je klaar en helpen je graag verder. Mail naar info@zwartgroen.nl of neem telefonisch contact op via (0228) 748 123.

Share this post