Grindplaten leggen? 3 praktische tips voor het leggen van grindplaten.

Grindplaat - Wit
Grindplaat zwart

Grindplaten leggen? 3 praktische tips voor het leggen van grindplaten.

Grindplaat toepassen

Een grindplaat is een goede oplossing ter voorkoming van spoorvorming of onderhoud van bijvoorbeeld de oprit of parkeerplaats. Door de toepassing van een grindplaat wordt het oppervlakte stabieler. Bij belasting van bijvoorbeeld een auto wordt het grind of split niet verspreid door spoorvorming, maar blijft het vast in de platen. Ideaal, voor weinig onderhoud.

Grindplaten Leggen

Het leggen van grindplaten is eenvoudig en gemakkelijk zelf uit te voeren. De klus dient echter wel secuur uitgevoerd te worden voor het beste resultaat.

1. Zorg voor een goede fundering:

Een stabiele ondergrond voordat de grindplaten kunnen worden aangebracht is van belang om kuilen te voorkomen en (zware) belasting aan te kunnen. Afhankelijk van de belasting kan worden volstaan met een fundament van gestabiliseerd zand of voor zwaardere belastingen een fundament van puin. Zorg dat het fundament goed vlak is.

De fundering trilt u aan met een trilplaat.

2. Grindplaten leggen:

De grindplaten zijn uitgerust met een koppelsysteem, hiermee klikt u de platen eenvoudig in elkaar. Op deze manier kunt u het volledige oppervlak voorzien van platen. Komt u op het einde niet helemaal uit? Geen probleem met een decoupeerzaag of cirkelzaag zijn de platen op maat te maken.

Tip: grindplaat met anti-worteldoek. Wilt u onkruidgroei voorkomen? Ga dan voor de grindplaten met antiworteldoek. Deze platen zijn al voorzien van doek onder de plaat, wat een hoop tijd scheelt in de aanleg. U hoeft niet eerst doek aan te leggen, voordat u kunt starten met de platen.

Laat bij obstakels, zoals bomen en opsluitbanden voldoende ruimte vrij. Ook aan de zijkanten wordt geadviseerd voldoende ruimte (+/- 20mm) vrij te laten voor het uitzetten van de platen bij warmte.

De platen hoeven niet te worden vastgelegd. Door het gewicht van het grind of split en het koppelsysteem blijven de grindplaten op zijn plaats.

3. Grind of Split verspreiden

Als de platen goed en stevig vast liggen kan het gewenste grind of split worden verspreid. Wij raden aan om het grind of split 2cm boven de plaat uit te laten komen voor het mooiste resultaat. De totale laagdikte Grind of Split bedraagt daarmee (afhankelijk van de dikte van de plaat) tussen de 5 en 6cm.

Tip: In principe zijn alle grind en splitsoorten geschikt voor verwerking in grindplaten. Er zijn twee zaken waar u op moet letten. 1) Als u het grind of split gaat gebruiken voor een oprit met belasting is het belangrijk dat het split niet vergruist. Ga dus voor sterke grindplaten. 2) Daarnaast is de fractie van belang. De meest gebruikte fractie is 8/16 of 14/20. Te grof grind of split stabiliseert niet goed in de grindplaten. Te fijn daarentegen heeft het risico onder de plaat te kruipen.

Grindplaten kopen

De grindplaten worden geleverd op pallets, u berekent de hoeveelheid benodigde m2 en wij rekenen uit hoeveel platen dit voor u zijn. Via onze website kunt u eenvoudig de gewenste hoeveelheid m2 bestellen.

De benodigde hoeveelheid grind of split is tevens afhankelijk van het oppervlakte. Standaard kunt u rekenen dat een big bag van 1m3 voldoende is voor een oppervlakte van 20m2 bij een laagdikte van 5cm.

Klik hier om onze grindplaten te bekijken.

Voordelen grindplaten

Benieuwd naar de voordelen van grindplaten? Klik hier en lees hier het artikel “Wat zijn de voordelen van van grindplaten? Lees hier de 5 grote voordelen”!

Share this post