Kunstgras onderhoud in de winter – Zo doe je dat

Kunstgras-onderhoud-winter

Kunstgras onderhoud in de winter – Zo doe je dat

In de winter geniet je van het grootste voordeel van kunstgras, namelijk weinig onderhoud. Kunstgras gaat tot wel jarenlang mee en de inspanning qua onderhoud is niks vergeleken met natuurlijk gras. Tijdens de winterperiode zijn er een aantal tips die je kunt uitvoeren om je kunstgras lang mooi en stevig te houden.

Verwijder losse bladeren en takken van kunstgras

Onderhoud je kunstgras in de winter door het te controleren op losse bladeren en takken. Als deze te lang blijven liggen, kunnen ze dienen als voeding voor schimmels en onkruid. Onder kunstgras ligt drukverdeeldoek en het kunstgras zelf bevat worteldoek bevat om onkruid te voorkomen. Maar onkruid kan hardnekkig zijn. Daarom is het belangrijk om je kunstgras zo nu en dan schoon te houden. Dit kun je doen met een bladhark van kunststof. Deze is speciaal gemaakt van kunststof in plaats van metaal. Zo voorkom je dat de vezels van de mat beschadigd raken.

Sneeuw en ijs in de winter

Bij lage temperaturen in de winter kunnen de vezels van kunstgras bevroren raken en verstijven. Als sneeuw zicht ophoopt kun je dit met de hand verwijderen of met een plastic schop. Laat de mat op natuurlijke wijze ontdooien, om te voorkomen dat de grasvezels beschadigd raken. Om het ontdooiproces te versnellen, kun je bij tussenpozen zout (en geen chemicaliën) gebruiken.

Onderhoud bij regen en wateroverlast kunstgras

Tijdens een fikse regenbui kan er wateroverlast ontstaan. Kunstgras zal hier in tegenstelling tot echt gras, niet door beschadigd raken. Kunstgrasmatten bevatten kleine gaatjes. Deze zorgen ervoor dat overtallig water door de mat heen druppelt. Het regenwater wordt opgevangen door de ondergrond en komt vervolgens weer in de aarde terecht.

Om een goede waterafvoer in de winter te stimuleren, wordt er in sommige gevallen een drainagemat onder het kunstgras geïnstalleerd. Deze dient tegelijkertijd ook als valdemping. Of dit daadwerkelijk nodig is hangt af van je tuinsituatie. Ligt het kunstgras bijvoorbeeld in een tuin, op een balkon of op een dakterras? Hoe is de ondergrond en de afwatering van je tuin, balkon of dakterras? Tot slot helpt een drainagemat om waterplassen op het kunstgras te voorkomen. Waterplassen zorgen er namelijk uiteindelijk voor dat je kunstgras vervormd en de je gazon instabiel wordt.

Een strenge winter? Gebruik deze tip voor kunstgras

Verwacht je een hele strenge winter? In dit geval kun je zeildoek gebruiken om je kunstgras tijdelijk af te dekken. Zo bescherm je de grasvezels en voorkom je dat ze afbreken of beschadigd raken in de winter door sneeuw, ijs en regen.

Heb je nog vragen over het onderhoud van je kunstgras in de winter? Bestel dan hier je kunstgras samples of stel je vraag aan onze maatwerkexperts via info@zwartgroen.nl of bel naar 0228 748 123. We denken graag met je mee!

Share this post