Kunstgras aanschaffen? 5 tips en tricks

Kunstgras aanschaffen? 5 tips en tricks

Je bent op zoek naar het beste kunstgras voor je tuin of balkon. Welk kunstgras is geschikt en waar let je op tijdens de aanschaf van kunstgras? Hoe maak je de juiste keuze? We helpen je graag op weg.

De dichtheid van het kunstgras

Kunstgras weegt per m2 gemiddeld tussen de twee en drie kilo. Dit heeft te maken met hoe dicht de grassprieten (de vezels) op elkaar zijn genaaid. Hoe groter de dichtheid en hoe hoger de mat, hoe zwaarder het gewicht van de mat. Een zware mat heeft meer body, is slijtvaster en voelt dikker aan. Dit zegt overigens niet altijd iets over de kwaliteit van de vezels zelf. Wel is het zo dat een vollere mat meestal kwalitatiever is in verband met de hoeveelheid grondstof die erin verwerkt is. Bij een zware mat houden de vezels elkaar omhoog, waardoor het veerkrachtiger aanvoelt. Een lichtgewicht kunstgrasmat weegt vaak minder, voelt minder vol aan en gaat sneller liggen. Daarnaast zijn de naden wat minder goed weg te werken en zullen dus zichtbaarder zijn dan bij een vollere mat. Kunstgras met minder kunstgrasvezels is daarom vooral geschikt voor bijvoorbeeld decoratieve toepassingen. Een voorbeeld hiervan is kunstgrastype is ‘Boaz’. Deze is zeer geschikt om tegen de muur in een kantoor of binnenplaats te bevestigen. Bekijk deze video (0:26) om te zien hoe wij bij bekende YouTube Boaz een grasmuur plaatsen.

De kleur en structuur van het kunstgras

Kunstgrassoorten kunnen onderling enorm variëren, onder andere in kleur en structuur. Elke kunstgrassoort heeft haar eigen specifieke kleurkenmerken en structuurtoevoegingen. Over het algemeen geldt dat hoe meer kleuren er worden gebruikt, hoe realistischer het lijkt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de onderstaande voorbeelden:

Op deze afbeelding zie je kunstgrastype 1. Hazard 45 | 2. Kong 50 | 3. Roma 40

De hoogte van het kunstgras

Zowel de dichtheid als de lengte bepalen grotendeels het uiterlijk van kunstgras. Hoe hoger de gassprieten, hoe natuurlijker het kunstgras oogt. Daarnaast voelt een hoge vezelhoogte ook zachter aan. De zachtheid is overigens een minder belangrijk gegeven bij het uitzoeken van het meest geschikte type kunstgras. Uiteindelijk worden alle vezels naarmate van tijd door gebruik en weersomstandigheden wat zachter. Over het algemeen variëren kunstgraslengtes van 20 mm tot 35 mm. Goedkoper kunstgras vind je al vanaf 0,5 centimeter hoogte en de meer luxe varianten zijn er zelfs tot wel 65 mm! Ga na waarvoor het kunstgras voornamelijk voor gebruikt wordt, zoals voor decoratie, de tuin of sport. Wanneer het gebied waar het kunstgras gelegd gaat worden intensief betreden gaan worden, adviseren wij om een vezelhoogte van maximaal 35mm te kiezen.

Het gebruik van het kunstgras

Waar wordt het kunstgras voor gebruikt? Naast kwaliteit zit er ook verschil in de uiteindelijke doeleinden van je kunstgras. Het is belangrijk om hierover na te denken omdat dit samenhangt met bijvoorbeeld de slijtage en de vorm van de vezel (w-shape, c-shape, e-shape of flat-shape).

Denk bijvoorbeeld aan:

Zelf plaatsen of laten leggen van kunstgras

Kunstgras is gemakkelijk zelf aan te leggen maar kan ook door een professional geplaatst worden. Dit kan voor zowel particuliere doeleinden als bedrijfsdoeleinden. Onze kunstgraslegservice is actief in heel Nederland. Vraag een vrijblijvende offerte aan via info@zwartgroen.nl of klik op de knop hieronder.

Share this post