Kunstgras aanleggen

Kunstgras aanleggen in 5 stappen

Als u kunstgras heeft gekocht en zich afvraagt hoe u het moet installeren voor het beste resultaat, lees dan deze stapsgewijze handleiding voor het aanleggen van kunstgras in 5 simpele stappen. Hier zijn de belangrijkste stappen voor het aanleggen van kunstgras die u moet volgen:

Als u kunstgras heeft gekocht en zich afvraagt hoe u het moet installeren voor het beste resultaat, lees dan deze stapsgewijze handleiding voor het aanleggen van kunstgras in 5 simpele stappen. Hier zijn de belangrijkste stappen voor het aanleggen van kunstgras die u moet volgen:

Stap 1: Zorg voor een goede ondergrond

Een stevige basis is het halve werk, ook bij het leggen van kunstgras. Zorg dus voor een goed ondergrond voordat het kunstgras gelegd wordt:

  • Zorg voor een zandbed van minimaal 5cm
  • Tril deze goed aan
  • Kies het juiste (drukverdeel)doek
  • Knip het (drukverdeel)doek op maat
  • Leg het neer
  • Zet het tijdelijk vast met grondpennen

Drukverdeeldoek

Is het kunstgras alleen voor de sier? Dan volstaat een non-woven gronddoek. Wordt het gras (intensief) gebruikt, door bijvoorbeeld spelende kinderen? Dan kunt u beter kiezen voor een drukverdeeldoek.

kunstgras aanleggen
kunstgras aanleggen installatie

Stap 2: Bepaal de vleug

De meeste kunstgrasmatten bevatten een vleug. Dit is de kant waarop de kunstgrasvezels omlaag vallen. Hierdoor ziet het kunstgras er verschillend uit vanaf verschillende zichtpunten.

De mat is het mooiste als u tegen de vleug in kijkt om glans te voorkomen. Liever kunstgras zonder vleug? Bekijk de Victoria 30 en Victoria 45. Leg het gras dus in de richting van de plek waar u het vaakst naar het kunstgras kijkt.

Als u de juiste richting van het gras heeft gevonden, kan u de mat uitrollen en op maat snijden. Is het niet mogelijk om tegen de vleug in te kijken? Dan ziet u grasmat er van de zijkant ook prachtig uit.

Stap 3: Kunstgras snijden

Op de achterkant van het kunstgras zijn ribbeltjes te vinden. Snijd indien mogelijk tussen deze ribbeltjes vanaf de achterkant. Als u toch door de ribbeltjes moet snijden, doe dit dan zo strak mogelijk in een hoek of langs het opsluitbandje vanaf de bovenkant van het gras.

kunstgras aanleggen
20220521_121510

Stap 4: Lijmband bevestigen

Kan uw kunstgras niet in 1 stuk gelegd worden, dan kan u verschillende stukken aan elkaar lijmen. Kunstgras verlijmen is alleen mogelijk aan de zijkant van het gras. Als het gras is uitgerold kan u de te verlijmen zijdes omslaan en de lijmband hiertussen uitrollen. Leg de flappen weer terug en trek het bescherm folie tussen het gras door. Stamp het daarna even goed aan!

Indien het niet mogelijk is om uw kunstgras in één stuk te leggen, kunt u verschillende stukken aan elkaar lijmen. Houd er rekening mee dat kunstgras alleen aan de zijkant gelijmd kan worden. U kunt de te verlijmen zijdes omslaan nadat het gras is uitgerold en de lijmband hiertussen uitrollen. Vervolgens legt u de flappen terug en trekt u het beschermfolie tussen het gras door. Stamp het daarna goed aan!

Stap 5: Vastzetten kunstgras

Het kunstgras kunt u vastzetten met grondpennen, gebruik hiervoor onze verzinkte kunstgraspennen! Een deel van deze pennen heeft u wellicht al gebruikt om tijdelijk het drukverdeeldoek vast te leggen. Zorg dat u de pennen ongeveer om de meter bevestigt en in ieder geval in alle hoeken.

Zet de pennen ongeveer op 10 centimeter van de kant en zorg dat ze precies tussen de ribbeltjes op de achterkant invallen, zo kunt u de pen mooi wegwerken en ziet u er niets meer van. Zet de kunstgraspen dus niet dwars op de ribbeltjes.

lijmband aanbrengen onder lasnaad
instrooizand kunstgras

Extra tip: Zand instrooien

Strooi quartzzand over uw kunstgras om het in goede conditie te houden bij intensief gebruik. Dit zand stabiliseert de vezels en voorkomt dat ze plat worden gedrukt. Het is aanbevolen om 5-8 kg per vierkante meter te gebruiken en om het gras goed op te borstelen met een harde bezem voordat u het zand erop strooit. Het is ook belangrijk om het gras na het instrooien opnieuw op te borstelen en extra zand rond de randen van het gras aan te brengen. Bij het uitstrooien moet u het zand gelijkmatig verdelen om te voorkomen dat er zandophopingen ontstaan in het gras.

Strooi instrooizand over uw kunstgras om het in goede conditie te houden bij intensief gebruik. Dit zand stabiliseert de vezels en voorkomt dat ze plat worden gedrukt.

Het is aanbevolen om 5-8 kg per vierkante meter te gebruiken en om het gras goed op te borstelen met een harde bezem voordat u het zand erop strooit.

Het is ook belangrijk om het gras na het instrooien opnieuw op te borstelen en extra zand rond de randen van het gras aan te brengen. Bij het uitstrooien moet u het zand gelijkmatig verdelen om te voorkomen dat er zandophopingen ontstaan in het gras.

Geslaagd?

Gefeliciteerd met het succesvol aanleggen van uw kunstgrasmat! Wij zijn ontzettend benieuwd naar het eindresultaat en zouden graag enkele foto’s ontvangen om met u mee te genieten. Als u ons uw foto’s wilt sturen, kunt u dit doen via het e-mailadres onderaan deze pagina. Wilt u alstublieft aangeven of we de foto’s mogen gebruiken op onze website om andere klanten te inspireren met de mogelijkheden van kunstgras?

Installatieservice

Mocht u de bovenstaande tips te uitdagend vinden en de aanleg van uw kunstgras liever aan professionals overlaten, dan heeft Zwartgroen een gespecialiseerd team voor u klaarstaan. Met hun ruime ervaring en vele projecten kunnen wij u verzekeren van een prachtig aangelegde kunstgrasmat. Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen

Als u nog vragen heeft over het aanleggen van kunstgras, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Stuur een mail naar [email protected] of neem telefonisch contact op via 0228 748 123. Wij helpen u graag verder en staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.