Kantopsluiting? Het verschil tussen Ecolat en cortenstaal

Kantopsluiting? Het verschil tussen Ecolat en cortenstaal

Een kantopsluiting of borderrand is een ideale oplossing als afsluiting tussen verschillende tuindelen, zoals het gazon, de vijver of de bestrating. Het voorkomt dat delen van de tuin verzakken, bijvoorbeeld bij het creëren van hoogteverschillen van gras, tegels of grind. Welke kantopsluiting is het beste te gebruiken en wat zijn de verschillen tussen een kantopsluiting van Ecolat en cortenstaal?

Materiaal kantopsluiting

Corten is een stalen kantopsluiting met een robuuste look vanwege de natuurlijke corrosielaag die aan de buitenkant ontstaat. Deze populaire variant kantopsluiting wordt tegenwoordig vaak gebruikt om een strakke borderrand te maken in bijvoorbeeld een (bedrijfs)tuin, een moestuin en in parken.

Kunststof afboarding/kantopsluiting

Een kunststof afboarding/kantopsluiting van het merk Ecolat is ecologisch en wordt gefabriceerd uit 100% gerecycleerd kunststof. Ecolat wordt vaak gekozen als duurzaam en onderhoudsvrij alternatief voor hardhouten afboardingen. Ecolat is rotbestendig en heeft een zeer lange levensduur.

Bevestiging kantopsluiting

Een corten kantopsluiting is makkelijk te verbuigen in rondingen en hoeken. Aan elke kant bevindt zich een schuifclip, waardoor elk product in elkaar geschoven kan worden. Dit geld overigens alleen voor de lengte van 104 centimeter. De bevestiging van langere corten afboarding van 230 centimeter is arbeidsintensiever en dient te worden bevestigd met hardhouten palen. Echter levert dit wel een professioneel en strak resultaat op.

Corten bevestiging
Een voorbeeld van de aansluiting van een kantopsluiting van cortenstaal

Ecolat

Ecolat kan worden bevestigd met Ecopic palen en verzekert een hoge stabiliteit. In uitzonderingen kan Ecolat ook zonder paaltjes worden aangelegd. Dit wordt afgeraden omdat dit een minder solide basis geeft en de kans dat het los komt vrij groot is. Een Ecolat kantopsluiting is buigzaam en ideaal voor bochten en glooiingen (hellingen). Een Ecolat kantopsluiting is verkrijgbaar in rechte latten en op rol voor meer flexibele toepassingen.

Een voorbeeld van de bevestiging van een Ecolat kantopsluiting met Ecopic paaltjes

Duurzaamheid

Corten is een staalsoort en bestaat uit verschillende soorten metalen, waaronder koper, chroom en nikkel. Het is zeer duurzaam, doordat de blootstelling aan weersomstandigheden een natuurlijk oxidatieproces stimuleert. Dit oxidatieproces zorgt voor de kenmerkende roestkleurige laag die zich over de kantopsluiting vormt. Naast dat deze look ontzettend populair is, dient het tegelijkertijd als een bescherming voor het materiaal aan de binnenkant. Corten is tevens recyclebaar.

Een nadeel van cortenstaal is dat het niet kan worden gebruikt bij watertoepassingen. Een voorwaarde van deze staalsoort is dat het moet kunnen opdrogen. Natte bladeren of een woonplek dichtbij de kunst kan ervoor zorgen dat het erosieproces versneld wordt, waardoor het product sneller vergaat.

Gerecycled Ecolat is net als een corten kantopsluiting zeer duurzaam. Een groot verschil is dat Ecolat tevens ideaal is bij toepassingen dichtbij water, zoals een vijver. Ecolat zal hierdoor niet sneller vergaan zoals corten.

Uitstraling kantopsluiting

Een kantopsluiting van cortenstaal is een populaire keuze voor het opknappen van (bedrijfs)tuinen vanwege de exclusieve roestkleur.

Onderschat ook niet de natuurlijke look van Ecolat. Het is zo gemaakt dat het strak oogt in zowel particuliere tuinen als bedrijfstuinen.

Bekijk hier al ons aanbod van Ecolat en cortenstaal. Wil je meer informatie? Of wil je de producten graag komen bekijken? Neem dan contact op via info@zwartgroen.nl of kom bij ons langs in de showroom in Andijk!

Share this post