De tuintrends van 2022: duurzaam en praktisch

tuintrends-2022

De tuintrends van 2022: duurzaam en praktisch

Een nieuw jaar betekent ook een artikel met de nieuwste tuintrends in 2022. Het gebruik van onze tuin en de inrichting daarvan is nog nooit zo populair geweest. We brengen massaal meer tijd door in huis en tuin, zowel voor werk als voor vakantie en vrijetijdsbesteding.

Sfeer, comfort en trends ervaren we in 2022 als noodzakelijke onderdelen van onze tuin. Vooral nu onze tuin/veranda/balkon/dakterras wordt gebruikt voor meerdere doeleinden. Daarom draait het qua tuintrends in 2022 vooral om functionaliteit in combinatie met styling.

De juiste balans tussen natuurlijk en praktisch

Het liefst creëren we in 2022 het binnen-gevoel ook buiten. Dit doen we door de juiste combinatie van gemixte materialen -die zowel natuurlijk ogen als praktisch zijn- toe te voegen aan de tuin. Denk bijvoorbeeld aan praktische kunststoffen (kunstgras en CAPI bloempotten), gekleurd glas (glazen schuifwanden), textiel (schaduwcomfort), harde gesteentes (grind), jute en keramiek.

Duurzaamheid

Bewuster en duurzaam leven is nog nooit zo belangrijk geweest. We worden ons bewust van de voetdruk die we achterlaten op de planeet. Het is dan ook niet zo gek dat duurzaamheid centraal staat als tuintrend in 2022. Zwartgroen richt zich op duurzame en onderhoudsvrije tuinproducten, zoals Europees kunstgras, gootdrain, aluminium pergola’s en Fumagalli tuinverlichting. Deze producten zijn van hoge kwaliteit en gaan jarenlang mee.

Vaarwel rechte lijnen, hallo intuïtieve tuininrichting

De tuintrends van de afgelopen jaren waren voornamelijk gericht op strakke lijnen en solide bestrating. Dit verschuift, want nu we meer aangewezen zijn op onze huis en tuin, is er ook de behoefte ontstaan aan een natuurlijke omgeving waarin we tot rust komen. Het draait zowel in ons persoonlijke leven als in onze omgeving steeds meer om balans.

We verwelkomen daarom naast het rechtlijnige, een meer intuïtieve tuininrichting. Beplanting hoeft niet langer enkel en alleen gestructureerd ingedeeld te worden. We combineren natuurlijke en wilde beplanting met getextureerde harde landschapsarchitectuur, bijvoorbeeld met behulp van borderranden van corten. 

Natuurlijke tuinpaden

Door het vele wateroverlast in steden zijn we gaan beseffen hoe belangrijk een goede waterafvoer is. Een alternatief voor bestrating is het maken van tuinpaden met natuurlijke materialen, zoals grind, split en schelpen. Deze materialen beschikken over een voldoende waterafvoer, kunnen makkelijk hergebruikt worden en zijn zeer geschikt om in te planten. Zelfs onze kunstgrasmatten bevatten micro gaatjes om te zorgen voor voldoende afwatering en kunnen geïnstalleerd worden met drainagematten aan de onderkant.


LEES OOK:
‘Maak van je pergola de meest sfeervolle plek van je tuin’

Textuur

Niet voor niks zijn borderranden zoals Ecolat en Corten ontzettend populair. Gladde materialen worden steeds meer gebruikt in combinatie met steen, staal en duurzaam kunststof met textuur. Dit bevordert het natuurgetrouwe gevoel waar we naar opzoek zijn.

Het binnen-buitengevoel en connectie met de natuur

We leren dat we een onderdeel zijn van de natuur en hoezeer we deze verbinding als mens nodig hebben. Een mooi voorbeeld hiervan is het effect van onnatuurlijke verlichting in kantoorruimtes. Onderzoeken wijzen uit dat bepaalde verlichting een negatief effect heeft op de gemoedstoestand van werknemers die dagelijks vele uren spenderen in deze ruimtes. Zo hebben wij bij Zwartgroen in 2019 al onze kantoorverlichting vervangen om de de gezondheid van onze werknemers te bevorderen. Ook heeft de kale, witte muur plaatsgemaakt voor een groene graswand. Zelfs Youtuber Boaz heeft om deze reden in zijn studio een grote kunstgrasmuur door ons laten plaatsen (bekijk hier de Youtube video van Boaz).

Tuinhuizen, veranda’s en uitbouwen met glazen schuifwanden zijn daarom een van de meest populaire tuintrends in 2022. Glazen schuifwanden vormen een ideale oplossing om een geschikte leef- en werkplek te creëren. We ervaren de warmte en het comfort van binnenshuis, met uitzicht op het groene buitenleven. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een aluminium pergola in combinatie met bijvoorbeeld een harmonicadoek en/of een Luxxout terrasscherm. Door middel van textiel en afscherming maak je dan een sfeervolle plek waar je tijdens de lente en zomer volop kunt werken en genieten.

Tuintrend in 2022: Ode aan de kleine tuin

We moeten het steeds meer doen met minder ruimte. Dit gaat hand in hand met de opkomende duurzaamheidsvisie, zoals Tiny Houses. Kleine tuinen zoals balkontuinen en dakterrassen zijn daarom ontzettend populair en behoren ook terecht in de lijst met de tuintrends van 2022 (lees dit artikel ‘kunstgras voor op het balkon’). Een vluchtige Pinterest zoekopdracht resulteert al snel in prachtige plaatjes van hangplanten aan balkons, klimops aan de muren en zelf (kunst)gras op de vloer. Zoals eerder beschreven draait het in het nieuwe jaar allemaal om sfeervolle styling in combinatie met een praktische en multifunctionele inrichting.

Onze tuin neemt steeds een grotere rol in onze leefstijl vanwege de verschuiving naar meer duurzaamheid, een steeds grotere behoefte aan contact met de natuur en het aantal uren dat we in huis- en tuin doorbrengen. Sfeer, comfort, gemixte materialen en een praktische inrichting gaan ervoor zorgen dat jouw tuin helemaal voldoet aan de nieuwste tuintrends van 2022!

Heb je vragen of wil je meer weten? Onze buitenspecialisten denken graag met je mee. Neem contact op via info@zwartgroen.nl of bel naar (0228) 748 123 .

Share this post