6 tips – waar moet je op letten bij het leggen van worteldoek?

6 tips – waar moet je op letten bij het leggen van worteldoek?

Worteldoek, ook wel gronddoek of anti-worteldoek genoemd, is een water- en luchtdoorlatend doek die licht en de groei van onkruid in de tuin voorkomt. Het kan bijvoorbeeld perfect worden toegepast onder de bestrating, onder grind en onder houtsnippers. Een ander bijkomend voordeel is dat worteldoek voorkomt dat de ondergrond mengt met bijvoorbeeld grind of siersplit. Waar moet je op letten bij het leggen van worteldoek?

Voorkom rafelen

Worteldoek is verkrijgbaar in pakketten of volle rollen. Wanneer je worteldoek op maat besteld of het worteldoek bijknipt, kunnen de zijkanten na verloop van tijd gaan rafelen. Een handige tip is om de randen dicht te schroeien met bijvoorbeeld een aansteker. Zo voorkom je dat het worteldoek minder lang meegaat.

Worteldoek op de camping

Je kunt worteldoek gebruiken als tentdoek voor onder of in de tent ter bescherming van je tentbodem (zo blijft de bodem ook een stuk schoner). Let op! Tegenwoordig verplichten campings om enkel en alleen nog ademende materialen te gebruiken zodat het gras kan worden voorzien van zuurstof. Fanatieke vakantiegangers hoeven niet te vrezen: het doek is meerdere malen te gebruiken, zeer gemakkelijk om schoon te maken en op te vouwen voor de volgende keer.

Stevige bevestiging

Grind en siersplit zorgen er over het algemeen voor dat worteldoek stevig op zijn plek blijft en niet verschuift. Bij weersomstandigheden met veel wind is het aan te raden om grondpennen te gebruiken. Deze kun je in de hoeken en om de meter aan de randen door het doen heen in de grond slaan. Grondpennen kunnen gebruikt worden om worteldoek stevig in de grond vast te zetten. Gebruik extra grondpennen als dit nodig is

Zorg voor een egale ondergrond

Let er tijdens het leggen van worteldoek op dat de ondergrond grotendeels egaal is en geen grote oneffenheden bevat, zoals kuilen of hobbels voor een strak resultaat.

Voorkom te veel overlap

Zorg ervoor dat het worteldoek zoveel mogelijk uit een stuk bestaat. Wanneer het doek uit te veel losse stukken bestaat en hier en daar met elkaar overlapt, bestaat er een grote kans dat hardnekkig onkruid een weg door het worteldoek heen vindt. Houd bijvoorbeeld rekening met plekken waar planten staan of waar je planten wil neerzetten. Snijd op die plekken een stuk uit het worteldoek (bijvoorbeeld door eenen snijd het worteldoek dan liever niet uit losse stukken.

Is worteldoek ook nodig bij grindplaten?

Wil je een stevige ondergrond onder je grind met behulp van grindplaten maar wil je ook de groei van onkruid voorkomen? Dan kun je kiezen voor grindplaten waarbij het worteldoek al aan de plaat bevestigd zit, zoals hier. Wil je er echt helemaal zeker van zijn dat er geen hardnekkig onkruid tussendoor slipt? Dan kun je ervoor kiezen om nog een los worteldoek onder de grindplaten te leggen. Opsluitbanden en stalen borderranden van cortenstaal zorgen bij het plaatsen van grind op het worteldoek voor een nette randafwerking. Tevens is cortenstaal een grote hype in 2021!

Share this post